Zdraví a potraviny

     V posledních dvou postgraduálech jsme se věnovali neurozám a poruchám paměti. Obě nemoci mají značné množství příčin ale jeden ze  spouštěčů máme všichni společný. A je to bohužel i spouštěč většiny dalších  nemocí. Vše co jíme a pijeme. Bohužel dnešní doba přesycená konzervanty a barvivy je nemilosrdná v tom, že jednotlivě konpomonenty jsou samozřejmě schválené pro potravinařství a stejně tak potraviny a nápoje které si koupíme, ale v celku tvoří koktejl. jehož účinky naprosto nelze odhadnout. Z hyperaktivity nebo naopak z pohybového poškození podezříváne spoustu podnětů, včetně očkování, z hormonálních poruch upozorňujeme na stres ale málokdy si uvědomíme, že nás velmi může poškozovat to nejpřirozenější a nejnutnější k přežití, tedy jídlo. Každý musí jíst a každý musí  nakupovat, mnoho lidí skutečně nemá čas z jakýchkoli důvodů si každý den vařit, ale každý má možnost si alespoň vybrat to co jí. A  rozhodně to není jen otázka financí. Denně koukám na kolegu, který posnídá "zdravý" celozrnný rohlík či jinou "dobrotu" z rozmrazeného polotvovaru, bohatě jej zapije šťávou z toho nejlevnějšího sirupu co  lze koupit (pozná se tak, že v něm není nic přírodního, dokonce ani cukr), protože kafe je nezdravé. a když si chce přilepšit umístí do žaludku ještě nějaký nízkotučný jogurt, nebo jogobellu s  takřka "nekonečnou" trvanlivostí. Věnuje tak tělu hezkou sadu chemikálií, se ktrerou si pochopiteně tělo neumí poradit. Jsme, ač se to zdá hloupé, stále ještě lovci a sběrači, my Češi hluboce zakořenění zemědělci a nic tím neuděláme, náš genetický vzorec se vyvíjí tisíciletí a nelze ho změnit děhen dvou generací. Mozek tedy vyhodnotí sladkou chuť jako cukr, zpracuje dodanou sacharozu či jinou sloučeninu chutnajíci sladce jako cukr a chemikálie které obsahuje, nevyloučí,a ale ponechá v našem těle, tak jak je zvyklý na uložení energií z cukru. Stejně tak je to i dalšími látkami, kterými ve své potravě suplujeme přirozené prvky a minerály. Závěrem je, že naše tělo na tom zpravidla není lépe i  když snad cukrerm ani nesladíme, bíle pečivo takřka nejíme, vynecháváme skoro vše co nám chutná,( tím se pochopiteně dostáváme do stresu z hladu a chutí)  a když se objektlvně zamyslíme, tak přes veškerou snahu, pokud nějakou svému tělu věnujeme, se velmi často lépe necítíme.Ten stejný kolega neopomene zdviženým obočím upozornit, že si všiml, když se krmím smetanovým jogurtem nebo dlabu loupák. Neuvědomuje si totiž, že ten loupák je četstvě upečený z pekárny a jogurt který jím, má podstatně kratší výčer surovin, než jeho "zdravá" dobrota. Že si ráno dám kafe a s cukrem. Jasně,že vím, že to není značka ideál, ale také vím, že bych stejně ten cukr organismu nějad dodala a asi ještě něčím horším než je sladká káva, že ten cukr běhen dne "spálím" a hlavně že je pro mne ten rituál důležitý. Zdraví není jen o "zdraví" ale taky o pohodě. Dle mého názoru je lépe sníst 10 dkg kvalitního sýra.,.tedy volně přeloženo, sýra který je vyroben z mléka, než si šťastně naložit 20 dkg něčeho nízkutučného, co je v závěru součeninou prvků, které umí přečít jen zdatný chemik a co všechno obsahují, ví jen docent věd.  Naprosto neobhajuju nezdravá a tučná jídla, cukry a čokolády, stejně jako většina z nás bojuju i já s rizikem nadváhy, ale učím se. Učím se jíst  a nakupovat jídlo, ne jen něco co jako jídlo vypadá. Když to jde, koupím si pečivo v pekárně, když si kupuju jogurt, kouknu jak dlouhý je výčet surovin, snažím se vyloučit potraviny ze kterých zmizelo slovo sýr a zůstalo jen smetanový, čokoláda se stala pochoutkou, vynechávám šunku, která se leskne víc než zrcadlo, nápoje "bez cukru" a dobroty s trvanlivostí tak dlouhou, že mám skoro strach že mne přežijí. Jasně že i já jím "hnusy", ulítávám na čokoládě, miluju tučné sýry, vařím jako každý i smažená jídla a odborník by nade mnou jistě nezajásal, ale když můžu, tak si vybírám. Nejde to pokaždé ale každá  "nedobrota" kterou nesníme se počítá.

.